Regiunea viticolă a teraselor Dunării, a nisipurilor şi a altor terenuri favorabile din sudul ţării (zona C II)

Regiunea viticolă a teraselor Dunării, a nisipurilor şi a altor terenuri favorabile din sudul ţării (zona C II)

Regiunea înglobează plantaţii viticole cu caracter insular, înfiinţate pe nisipurile şi solurile nisipoase de pe terasele Dunării, terasele Jiului, bazinele râului Călmăţui, Buzău şi Câmpia Bărăganului si este reprezentat prin podgoriile Oltina si Insuratei.

Delimitarea zonei nisipurilor începe în sud-vestul Oltenie (localităţile Vrata, Izvoarele şi Jiana; judeţul Mehedinţi), se continuă cu nisipurile situate de-a lungul Dunării, nisipurile din stânga Jiului, sudul dunărean al Dobrogei (podgoria Oltina, județul Constanța) şi se încheie în Câmpia Bărăganului (judeţul Brăila).

Regiunea viticolă a teraselor Dunării a fost specializată până în anul 1989 pe producţia strugurilor de masă (timpurii şi târzii), atât pentru consum în stare proaspătă cât și pentru obținerea de stafide, deoarece exista o teorie conform căreia terenurile nisipoase ar limita potenţialul cantitativ şi calitativ al soiurilor de vin.

Progresele enologice au făcut ca această teorie să fie infirmată această regiune viticolă fiind specializată în prezent în producerea vinurilor seci și demiseci albe și roşii de calitate superioară.