Odobesti

Podgoria Odobești

Situată în imediată vecinătate a Milcovului, această regiune a reprezentat multe sute de ani granița dintre cele două principate române. La hanurile de aici înaintașii noștri se opreau pentru a-și pregăti hrisoavele de trecere eliberate de cancelariile domnești și, de ce nu, pentru a se răcori cu un vin de Odobești.

În zilele noastre podgoria Odobești grupează 11 localități din județul Vrancea (Odobeşti, Unirea, Jariştea, Pădureni, Scânteia, Vărsătura, Boloteşti, Pietroasa, Vităneştii de sub Măgura, Găgeşti, Câmpineanca) sub o singură denumire zonală de comercializare a vinurilor „ODOBEȘTI".

Pe etichetă mai pot apărea și următoarele denumiri ale plaiurilor viticole: Şarba, Beciu domnesc, Cazaclii, Mânăstioara, Jariştea, Pădureni, Scânteia, Poiana, Movila, Boloteşti.

Sortimentul viticol autorizat și/sau recomandat în această podgorie include soiuri pentru vinuri albe (Şarba, Galbenă de Odobeşti, Plăvaie, Fetească albă, Fetească regală, Riesling italian, Aligoté, Sauvignon, Pinot gris, Muscat Ottonel) și soiuri pentru vinuri roșii (Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir, Băbească neagră).

Vedetele acestei podgorii sunt vinurile obţinute din soiurile Şarbă și Galbenă de Odobeşti, soiuri ce alcătuiesc cartea de vizită a Odobeștiului.

Galbena de Odobești este un soi autohton din vechiul sortiment interbelic. Vinul obținut din acest soi este sec sau demisec, cu o culoare galben strălucitoare, intensă, gust plăcut, bine echilibrat și aciditate moderată. Se consumă ca vin tânăr, fără pretabilitate la învechire.

Soiul Șarbă este creația cercetătorilor de la Stațiunea Viticolă Odobești, obținându-se prin încrucișarea Rieslingului italian cu Tămâioasa românească. Soiul a fost omologat în anul 1972 și a fost denumit astfel după Culmea Șarbei, locul cel mai înalt din regiune. De altfel de pe culmea Șarbei panorama este cu adevărat spectaculoasă, la picioarele privitorului deschizându-se abrupt o râpă adâncă de câțiva zeci de metri, iar în față apare albia Milcovului ca o panglică albastră între două orizonturi.

Tot aici, pe dealul Șarbei, se află și crama generalului Rudeanu, singura cramă particulară ce a beneficiat de privilegii deosebite pe vremea regimului comunist. Rudeanu și-a făcut studiile militare în Franța, fiind coleg cu generalul De Gaulle în perioada interbelică.

Se spune că în mai 1968 atunci când De Gaulle a vizitat România, a ținut să includă în programul vizitei sale și o întâlnire „neoficială" cu fostul său coleg. Ceaușescu nu a avut ce face și a trebuit să retrocedeze crama proprietarului, ba chiar mai mult, a aprobat asfaltarea drumului până la intrare. Beciul cramei are forma literei R.

În anii favorabili Șarba dă un vin alb sec sau demisec, de culoare galben strălucitoare, aromă intensă, mediteraneeană, ce îți amintește de miere și flori de tei. Gustul este echilibrat, bine structurat și bine construit, alcoolul neagresând în nici un fel degustătorul. Este un vin versatil, armonios, iar olfactiv poate fi chiar spectaculos.