Regiunea viticolă a dealurilor Moldovei (zona C I)

Regiunea viticolă a dealurilor Moldovei (zona C I)

Regiunea viticolă a Moldovei reprezintă cea mai întinsă şi mai importantă regiune viticolă a ţării, incluzând urmatoarele 10 podgorii: Bohotin, Iasi, Cotnari, Husi, Iana, Cotesti, Odobesti, Panciu, Dealurile Bujorului, Nicoresti. Până în anul 1989 însuma aproximativ 94000 ha plantaţii viticole, cât aproape întreg patrimoniul viticol al Germaniei.

Include plantaţiile viticole din zona Carpaţilor de curbură (Vrancea), sudul, centrul şi nordul Moldovei. De altfel, în localitățile Frumuşica și Rădeni din judeţul Botoşani, se situează la limita nordică de cultură a viţei de vie din România (48 grade 15 minute latitudine).

În Moldova se întâlnesc cele mai vechi şi mai celebre podgorii ale ţării: Odobeşti, Coteşti, Panciu, Nicoreşti, Huşi şi Cotnari.

Dintre soiurile cele mai reprezentative, recunoscute pe plan european, amintim: Galbena de Odobeşti, Zghihara de Huşi, Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Feteasca albă, Băbeasca neagră, Fetească neagră, Tămâioasa românească şi Busuioaca de Bohotin.

Oferta vinurilor produse în această regiune este foarte amplă, variind de la vinuri albe și roze seci, demiseci și dulci (licoroase), la vinuri spumante, vinuri spumoase şi până la vinuri roşii seci și demiseci.