Stimați colegi somelieri

on Friday, 25 July 2014. Posted in Utile

Stimați colegi somelieri

Stimați colegi somelieri,

Indiferent de afilierea fiecăruia dintre noi, la una sau alta dintre organizațiile profesionale din țară sau din afara ei, sfârșitul săptămânii trecute a fost punctat de un eveniment important pentru noi toți. Sommelierul Marinela Vasilica Ardelean, campioana a sommelierilor ASR,  a susținut o acțiune de promovare a vinurilor românești fără precedent, invitându-l în România pe dl. Helmuth Kocker, fondator și președinte al Festivalului Vinului din Merano, una dintre cele mai prestigioase manifestări ale lumii vinului din Italia.


Urmare a vizitei in Romania,  Marinela Vasilica Ardelean si dl Helmuth Kocher, au făcut primul pas din ceea ce sperăm cu toții să fie o campanie de promovare de lungă durată a vinului românesc în Italia. 50 dintre cele mai bune vinuri românești au fost degustate de către 250 de cunoscători ai vinului din Italia – jurnaliști, editori sau somelieri și reprezentanți ai școlilor de vin.

Ne bucurăm sincer pentru reușita d-rei sommelier Marinela Vasilica Ardelean și o felicităm pentru dăruirea de care a dat dovadă în promovarea vinului românesc peste hotare, dar și pentru campania continuă de diseminare a cunoștințelor pe piața internă, într-un efort continuu de creare și consacrare a unei pături de conumatori, de vin, avizați.

În ciuda inerentelor disensiuni și diferențe de opinie dintre ASR și OSR – naturale, de altfel, pe o piață concurențială, în care evoluția este dictată de viteza inovației și a adaptării la nevoile pieței – dorim să-i felicităm pe colegii din ASR, pentru atragerea in asociatie a unui membru atat de cunoscut si de influent pe piata externa si sa facem o scurta precizare:

Aceasta vizita si acest proiect, se datorează vizitei și invitației oficiale lansate domnului Helmuth Kocher de către OSR-2011, cu ocazia Festivalului de la Merano din 2013.

Nu încercăm să ne asumăm nici un merit pentru punerea în parctică a acestui proiect, ba mai mult, ne oferim pro bono sprijiul pentru orice acțiuni similare ce ar putea avea loc în viitor. Considerăm doar că, din pur spirit de colegialitate, comunicatul emis săptămâna trecută de ASR ar fi putut ține seama și de faptul că vinurile de colecție care i-au atras atența oficialului italian, deplasarea care a condus la această întâlnire, precum și prima invitație de a vizita România au fost susținute financiar de OSR, discuțiile dintre președintele OSR, Marian Timofti, și dl. Kocher fiind purtate chiar în prezența d.rei Ardelean care a `finalizat individual acest proiect.

Din nou, nu vrem să ni se înțeleagă în vreun fel eronat mesajul. Este normal pentru cineva care vine dintr-o țară cu o îndelungată tradiție a vinului să fie indus în eroare de inițiale și chiar de denumiri de organizații profesionale care reprezintă o piață atomizată, care nu acționează unitar. Cu riscul de a ne repeta, da!, a fost o acțiune reușită, care merită felicitată. Doar că nu există acțiune ex nihilo, așa cum nu există copaci fără rădăcini.

În speranța unei comunicări mai bune pe viitor, benefică pentru toți profesioniștii vinului din România, vă rugăm să primiți sincerele noastre aplauze pentru felul în care ați înțeles că indiferent cine este promotorul, vinul românesc este cel care are de câștigat în final și alături de el noi toți.

Presedinte OSR2011

Marian Timofti

Comments (2)

 • SEPTIMIU CRISAN

  SEPTIMIU CRISAN

  27 July 2014 at 11:21 |
  MANDRU de a face parte dintr-o organizatie a NOASTRA!
  INCREZATOR in toate obiectivele propuse:
  • promovarea vinurilor si a preparatelor de calitate
  • educarea consumatorului si al celor care asigura serviciile
  • educarea “actorilor” din locatiile de alimentatie publica in contextul actual si mai ales de a ne aduce o contributie cat mai insemnata in dezvoltarea comunicarii, unealta numarul unu in serviciile de restauratie contemporane
  • nu in ultimul rand, de a influenta schimbarea comportamentului la romani prin eliminarea unor carente comportamentale grave: exces de zel, neincredere, ticalosie, minciuna, ura, tradare, pupi-in-curism, invidie, rautate, subiectivism, etc.
  Cu alte cuvinte, dincolo de vin si mancare, gandurile noastre merg mai departe, spre acel ceva esential care sa determine consumatorul sa aleaga : CALITATE, EXPERIENTA, SERIOZITATE, SERVICII, NOTORIETATE, ORIGINALITATE, PERSONALITATE SI PERFORMANTA.
  VENI – VIDI – VICI!
 • ASR

  ASR

  04 August 2014 at 10:33 |
  In primul rand va multumim pentru aprecierile legate de actiunile ASR.
  Din cate am aflat noi, Marinela v-a prezentat D-lui Kocker in nov 2013, cand l-ati si invitat in Romania. Proiectul celor 50 de vinuri, derulat cu sprijinul ASR, era deja demarat atunci, iar invitatia Marinelei era deja acceptata sine die. In afara de Marinela si dv., domnia sa a mai fost invitat si de alte persoane, producatori din Romania, pe care i-a si vizitat impreuna cu Marinela in mai 2014. Nu stim de ce domnia sa nu a raspuns si invitatiei dv. si nu stim care este mesajul acestui refuz.

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.